Link » Specials » The legend of zelda

The Legend of Zelda (serie)

The Legend of Zelda (serie) De elektronicagigant Nintendo is momenteel vooral bekend vanwege de Nintendo Wii en de Nintendo DS, die beiden als warme broodjes over de toonbank vliegen. Dat is echter niet het enige waar Nintendo om bekend staat. Het bedrijf is namelijk ook beroemd om haar spellen en dan vooral twee gamereeksen, ‘franchises’. Dit zijn natuurlijk de spellen van Mario en die van The Legend of Zelda, waarvan van de laatst alles in deze special en bijbehorende artikelen te vinden is.

Algemene informatie

Nintendo bestaat al sinds 1889, maar pas rond 1975 hield het zich bezig met elektronica. Ze werd echter al snel succesvol in deze branche, mede door één van de ontwikkelaars: Shigeru Miyamoto. Deze bedacht en ontwikkelde de eerder genoemde Mario en Zelda, in respectievelijk 1985 en 1986. De eerste Zelda-game heet simpelweg ‘The Legend of Zelda’. Sinds het uitkomen van dit eerste deel in 1986 volgden er nog dertien. Op dit moment zijn er één nieuw deel in de maak: één voor de Wii. Ook zijn er twee spin-offs van deze reeks, waarin een ander personage uit het Zelda-universum de hoofdrol speelt, en een spel met Link in de hoofdrol dat niet als een Zelda-game beschouwd wordt.

Zelda en Link

Net als in alle later gepubliceerde delen speel je in het eerste deel het personage ‘Link’, die in dit geval de prinses, ‘Zelda’, moet redden. Een veelgemaakte fout is dat er gedacht wordt dat je met Zelda speelt, maar dit is dus niet het geval. In sommige delen speelt ze zelfs zo goed als geen rol. De naam Link komt van het feit dat je personage de link is tussen jou en het spel. De naam van Zelda is afgeleid van Zelda Fitzgerald, de vrouw van de beroemde schrijver Francis Scott Fitzgerald. Shigeru Miyamoto vond ‘Zelda’ erg mooi klinken en heeft daarom die naam gebruikt.

Wereldwijd succes

Zoals eerder vermeld zijn er al veertien delen van The Legend of Zelda-reeks. Al deze delen zijn ook buiten Japan uitgebracht. De volledige serie is door meerdere gamesites al als beste serie ooit uitgeroepen. Ook verschillende reviewers, waaronder die van het toonaangevende Japanse magazine ‘Famitsu’, hebben meerdere delen van de serie met perfecte scores beloond; The Legend of Zelda: Ocarina of Time wordt door velen beschouwd als het beste spel aller tijden. In veel TV-series en films zijn referenties naar deze serie. De verkopen van elk van deze delen waren dan ook enorm, soms tot meerdere miljoenen wereldwijd.

Games

Al uitgekomen (op volgorde van uitgave):


Nog in ontwikkeling:

  • Skyward Sword

Spin-offs:

  • Freshly-Picked Tingle's Rosy Rupeeland
  • Tingle's Balloon Fight DS
  • Link's Crossbow Training
The Legend of Zelda (spel)

The Legend of Zelda (spel)

In 1986 werd 'The Legend of Zelda' uitgegeven. Al snel volgden er vervolgdelen en binnen twintig jaar is het één van de bekendste series ter wereld geworden met inmiddels meer dan dertien delen. Wie o…

Zelda II: The Adventure of Link

Al een jaar na het verschijnen van het eerste deel, kwam wegens groot succes het tweede deel van The Legend of Zelda-reeks uit: Zelda II: The Adventure of Link. Hoewel de belangrijkste elementen uit h…

The Legend of Zelda: A Link to the Past

The Legend of Zelda: A Link to the Past is alweer het derde deel in de befaamde 'The Legend of Zelda'-reeks, oorspronkelijk uitgebracht voor de SNES. Veel elementen uit dit spel zijn overgenomen door…
Gepubliceerd door Link op 17-06-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.